Irma van Zanten-van Houts: De digitale weg zoeken en vinden

Sharing is caring!

Deze week is het gastblog van Irma van Zanten-van Houts, Blogger en informatiespecialist Studiecentra HAN.

Hoe ziet de toekomst van bibliotheken eruit?

Ik heb geen glazen bol en ik kan niet in de toekomst kijken, maar het is duidelijk dat bibliotheken in een overgangsfase zitten. Dat geldt voor een heleboel sectoren, zoals de bankwereld of de journalistieke sector. In deze hybride situatie, van papier naar digitaal, is het voor bibliotheken soms knap lastig. Maar is zoeken en vinden niet de ‘core business’ van bibliotheken?

Wat verandert?

De vorm verandert. De basis is niet langer papier, maar digitaal. Boekenkasten behoren straks tot het verleden, digitale databanken zijn de toekomst. Meer dan 20.000 tijdschriften op je beeldscherm in plaats van zo’n 30.000 boeken in de kast bijvoorbeeld. Je hoeft voor goede studie-informatie niet langer de deur uit, maar kunt de bronnen ook vanuit je luie stoel thuis raadplegen. Any time, any place via de digitale snelweg.

Om met die eigentijdse vorm om te gaan, bieden de Studiecentra HAN cursussen informatievaardigheden. Om slim te leren zoeken, zoals Ewoud Sanders in zijn boek ‘Eerste Hulp bij e-Onderzoek’ betoogt. Want dat kan beter. “Dit hebben we nooit geleerd”, zo blijkt uit onderzoek onder studenten. “Zelfs niet bij de basisvaardigheden in het eerste jaar.” De digitale weg is, met andere woorden, nog niet zo goed ontsloten en lijkt soms eerder op een jungletocht. In het studiejaar 2011-2012 krijgen naar schatting 6.000 eerstejaars zo’n training aangeboden. Een mooie uitdaging voor de studiecentra én de studenten.

Wat blijft hetzelfde?

De vorm mag dan veranderen, de inhoud en het doel blijven hetzelfde: de studiecentra HAN ondersteunen studenten, docenten en lectoren bij hun zoektocht naar vakinhoudelijke informatie. Uiteindelijk gaat het om de juiste informatie op de juiste plaats. Gezocht en gevonden via de digitale snelweg.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *