Dossier ´s-Hertogenbosch

Sharing is caring!

In ´s-Hertogenbosch (de stad waar ik woon) komt een heel stuk binnenstad vrij te liggen. Een gebied waar nu nog het gebouw van een voormalig ziekenhuis op staat. Omdat men in de raad eigenlijk geen idee heeft wat men er precies mee zou willen doen blijft de sloop voorlopig nog uit. Een van de struikelblokken is de bibliotheek. Of liever gezegd het plan om een nieuw te bouwen theater te combineren met de bibliotheek.

Het Theater aan de Parade in ´s-Hertogenbosch is gehuisvest in een te groot en log gedateerd pand, en kan wel nieuwe huisvesting gebruiken. Ook de Bossche hoofdvestiging van de bibliotheek is naarstig opzoek naar een nieuw onderkomen. Het plan om het Bossche theater en bibliotheek in een gebouw samen te brengen stuit op nogal veel weerstand, niet op de laatste plaats bij de directeuren van de twee culturele organisaties. Vreemd genoeg in tijden van bezuinigingen zien zij liever twee nieuwe gebouwen opdoemen dan samen één gebouw te betrekken en ruimten met elkaar te delen.
 De openbare bibliotheek van de toekomst moet in mijn ogen (zoals ik ook schrijf in het weblog Kruisbestuiving) uitgaan van haar collectie (fysiek dan wel digitaal) en niet meer vanuit het hebben van een eigen gebouw. De klassieke openbare bibliotheek moet meer in kruisbestuiving gaan denken dan in hoe redden we  hoe het was maar dan in een ander jasje (retail-bibliotheek).

Een multifunctioneel gebouw waar functies van theater, bibliotheek en andere culturele componenten zijn samen gesmolten zou een waardevolle verrijking zijn voor de stad. Het zou de nieuwe binnenstad anders maken dan alle andere plannen waar alleen maar winkels zijn gepland die ook steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen omdat verkoop via internet toeneemt.

Helaas is er bij heel veel mensen te weinig durf om ook gewoon eens met een plan te komen dat werkelijk anders is en waarmee een stad zich kan onderscheiden van de rest.
Natuurlijk zien we in andere steden megalomane projecten verschijnen waar in ook bibliotheken zijn opgenomen. Maar hier kan het onderscheid gemaakt worden door juist niet in partjes te denken maar vanuit een kruisbestuiving, doen waar je goed in bent en daarmee andere organisaties aanvullen. Co-creatie ten top. Maar ja zolang men blijft denken vanuit de eigen eilandjes zal men ook hier stranden in geld verslindende projecten die ons als burger meer geld kosten en ons verder verwijderen van het culturele leven.

8 reacties

 1. …een plek waar kunstenaars uit Den Bosch en omgeving een plek krijgen, waar schrijvers en dichters geciteerd worden op de wanden van de bibliotheek, waar plaatselijke initiatieven ruim aandacht krijgen. Think global, act local. Een plek waar ruimte is voor de creatieve uitingen van de plaatselijke schoolgaande jeugd in samenwerking met de basisscholen. En waar bloggers uit de omgeving zich welkom voelen. Cultuur onder één dak, met ruimte voor iedereen.

 2. Het is mij nog steeds niet duidelijk waarom de bibliotheek en het theater zo nodig moeten verhuizen.
  Moet er een kleiner theater komen? Raar, want ik hoorde van een wethouder dat men graag megaproducties naar ‘s-Hertogenbosch wilt halen. En de stadsbibliotheek is gerenoveerd en heeft moderne apparatuur. OK, het lijkt nu een beetje op een restaurant, maar verder is er niets mis mee.

  Laat de gemeente ‘s-Hertogenbosch meer aandacht geven aan goede voorzieningen in de wijken i.p.v., naar mijn gevoel, geldverslindende prestige projecten.

 3. Een bibliotheek moet gewoon doen waarvoor ze is: informatie toegankelijk maken en houden. DAT is ook een vorm van cultuur. Daar heb je geen schilderijen en theater voor nodig. In de huidige tijd waarin uitgevers steeds meer monopolies vormen op wetenschappelijke tijdschriftartikelen en databanken denk ik dat hier een echte taak voor de openbare (!) bibliotheek is weggelegd. Wetenschappelijke informatie ook toegankelijk maken voor de burgers. Misschien dat dan een kenniseconomie en ‘een leven lang leren’ eindelijk realiteit worden in Nederland.

   1. @Bruc,

    Via onderhandelingen met de uitgevers. Hogescholen en universiteiten doen dit ook via SURF.
    Vwb openbare bibliotheken zouden KB, SIOB, brancheorganisatie VOB, Stichting Bibliotheek.nl en evt. andere belanghebbenden hierin voortrekkersrol kunnen nemen/ samenwerken,

    groet-Annemiek

   2. In Groot Brittannië inmiddels al samenwerking tussen UB en OB

    Capita integreert UB en OB
    De bibliotheekdivisie van de Britse dienstverlener Capita gaat voor twee verschillende soorten bibliotheken een integratieproject verzorgen. Het project, dat de naam Hive draagt, leidt er toe dat de openbare bibliotheek van Worcestershire County Council en de universiteitsbibliotheek van de University of Worcester geïntegreerd worden. Capita zet hiervoor het library management system (LMS) in dat dient om een aantal bibliotheekdiensten te beheren. Beide bibliotheken samen bedienen meer dan 500.000 inwoners en 9.000 studenten, twee groepen die samen toegang krijgen tot een uitgebreid informatieaanbod: boeken, wetenschappelijke tijdschriften en lokale historische collecties. Het LMS zorgt voor een compleet geïntegreerde catalogus met uitgebreide (online en offline) selfserviceoplossingen. Ook backofficeprocessen zoals het interbibliothecair leenverkeer worden verder geautomatiseerd.
    Bron: http://www.essentials-media.nl/12234
    en
    http://bit.ly/v6HatM

    Iets voor Den Bosch? Project waarbij bv OB, Onderwijsboulevard/wetenschappelijke uitgevers en gemeente/Erfgoedinstellingen samenwerken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *