Spagaat

Sharing is caring!

Daar sta ik dan voor mijn kast met boeken. Een langzaam uit de hand gelopen hobby. Weg doen nooit van mijn leven, boeken zijn heilig. De geur, het papier …… maar hoezeer ik ook van die mooie boeken kan houden, ben ik ook heel erg fan van de nieuwe digitale mogelijkheden.

Boeken (die van papier) lees ik meestal aan tafel. Recht zittend op een stoel de letters opnemen. Lezen doe ik ook vanaf mijn IPAD, handig vooral in bed. Geen spierpijn meer van toeren uit te halen om op een comfortabele manier een zwaar boek te lezen. Licht als een veertje in heerlijke houding Dickens tot mij nemen. De letters zijn het zelfde, het verhaal ook. De presentatie net even anders.

Zoals mijn boekenkast is gevuld met boeken zijn er openbare bibliotheken in kwadraat gevuld met boeken. Maar met de opkomst van het digitale lezen, de steeds uitgebreidere mogelijkheden om aan literatuur en of informatie te komen via de zogenaamde Cloud gaan steeds meer mensen zich afvragen of het wel zin heeft om al die openbare bibliotheken open te houden. Gemeenten grijpen het momentum aan om ingrijpende bezuinigingen door te voeren. Slecht geïnformeerde types nemen besluiten die lastig zijn terug te draaien. Concepten worden opgepakt en neergezet, meestal uitgaand van het (al oude) boek met soms een nieuwe draai zonder echt de durf om aan de toekomst te denken. Een toekomst met nog veel meer digitale mogelijkheden tot lezen.

Bevlogen mensen die al langer werkzaam zijn binnen de sector proberen te redden wat er te redden valt.  Het besef sijpelt binnen dat de ingeslagen weg niet langer de weg is die men moet gaan. Echter een sector die lang heeft stilgestaan, en waarop men momenteel veel te hard aan het bezuinigen is, krijg je niet een, twee, drie veranderd.

Het of of verhaal is voorbij. De bibliotheek zoals wij die kennen moet op de schop. Nee, openbare bibliotheken moeten niet dicht maar weer gaan doen waar ze goed in zijn. Bibliotheken als lees en informatie centra van regio´s, steden en of wijken. Maar dan wel lezen op alle manieren die denkbaar zijn, informatie verstreken via alle kanalen die mogelijk zijn.

Leesbevordering stopt niet als het papieren boek is verdwenen zoals mensen wel eens denken. En er zullen voorlopig ook nog wel genoeg mensen blijven die een gewoon boek willen meenemen uit de bibliotheek. Ik wil alleen zo graag weg van de spagaat die ik moet maken om te kiezen tussen de twee werelden die je niet meer uit elkaar kunt halen. De digitale wereld is niet meer weg te denken uit de bibliotheek, maar zolang we binnen de openbare bibliotheek blijven denken in uitleen- frequenties van het aloude boek zullen we nooit echt een nieuwe weg inslaan, want dan blijven we vast zitten aan oude ideeën en alleen maar bezig met overleven, tot we echt wegbezuinigd zijn.

2 reacties

  1. Het is inderdaad geen kwestie van of fysiek of digitaal. Het lastige voor de bibliotheek is wel hoe we het lezen en informeren digitaal aan de klant kunnen aanbieden. We hebben er geen ervaring mee en het beschikbaar stellen van e-books is nog niet geregeld en ziet er niet naar uit dat het snel geregeld zal zijn. Ook in het geval dat we e-books zouden mogen ‘uitlenen’ dan nog komt de functie van de bibliotheek onder druk te staan. Een gebouw heb je niet nodig voor het downloaden van boeken, muziek of film. Het zal een lastige worden om je gebouw aantrekkelijk te houden als het niet meer nodig is om ook daadwerkelijk naar de bibliotheek te komen voor je portie cultuur en informatie. Dat bibliotheekmensen wat zenuwachtig worden en zich storten op retailconcepten om het oude dan toch maar zo goed mogelijk aan te bieden is begrijpelijk, want een goede vorm om de nieuwe digitale manieren van informatie en cultuur aan de klant te verkopen is nog niet gevonden.
    Daar komt nog bij dat de concurrentie behoorlijk kan toenemen. Dat de bibliotheek weinig te vrezen had van concurrenten was mede te danken aan het feit dat je voor die grote hoeveelheden boeken grote gebouwen nodig waren en dat kost behoorlijk wat geld. Voor en beetje server is één kast voldoende en daar kunnen wel duizenden e-books in worden opgeslagen. Dus waarom zal een uitgever de bibliotheek nog nodig hebben als hij dit zelf ook zal kunnen regelen (zie de initiatieven van Amazon.com om zelf een soort e-book abonnement in het leven te roepen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *