Nederlandse musea vissen naar collectie

Sharing is caring!

In Australië doen ze het al twee jaar en nu gaan ook Nederlandse musea op Twitter vissen naar collectie. Het idee ontstond bij het Australische Museum Victoria (@museumvictoria) en Collections Australia Network (@CAN001). Het begon als een kleine activiteit maar groeide al snel uit tot een populair twitterspel waaraan grote aantallen Australische en Nieuw Zeelandse musea en museumbezoekers deelnemen.

Op 1 december nam het Afrika Museum (@AfrikaMuseumNL) het initiatief #collectionfishing naar Nederland te halen. Binnen een dag haakten 16 andere musea aan en op dinsdag 6 december zal de Nederlandse museumwereld voor het eerst #collectievissen rond het thema ‘winter’. ´Het tweede thema is  ‘vervoer’, de derde thema is natuurlijk #Kerstmis!

Vissen naar collectie?

Op Twitter vissen naar collectie, het klinkt misschien een beetje vreemd. Toch is het concept briljant in zijn simpelheid. Iedere dinsdag wordt een nieuw thema bekend gemaakt. Bij dit thema worden door de spelers (zowel museummedewerkers als publiek) museumobjecten gezocht. Deze objecten worden vervolgens getweet door middel van een foto of een link naar bijvoorbeeld de online collectie van het museum. Doordat de collecties van veel musea op internet openbaar te raadplegen zijn, kan iedereen meespelen. Deelnemers verzenden hun tweets met #collectievissen en dat maakt dat het spel makkelijk te volgen en mee te spelen is.

Van Australië naar Nederland

Het Afrika Museum haalde #collectievissen naar Nederland. Marieke Pompe, medewerker PR, vertelt: “Het idee sprak ons erg aan omdat het de enorme schat aan museumobjecten die in Nederland te vinden is op een laagdrempelige manier aan het publiek toont. Mensen die maar één museum volgen op Twitter, worden op deze manier bijna automatisch ook in contact gebracht met de collecties van andere musea.
De mogelijkheid voor thema’s is natuurlijk eindeloos. Doordat een thema soms niet lijkt aan te sluiten bij het onderwerp van een museum worden zowel museummedewerkers als –bezoekers uitgedaagd om op een andere manier naar de collecties te kijken. We gaan dinsdag van start met het thema ‘winter’ en zijn heel benieuwd naar de objecten die voorbij zullen komen.

Al snel na de eerste tweets over #collectievissen bleek trouwens maar weer eens wat een mooi medium Twitter kan zijn. Binnen een paar uur ontvingen we al een welkomstweet van @museumvictoria, de Australische initiatiefnemers van #collectionfishing. Tot dat moment was het niet gelukt de bedenker van het spel te achterhalen en dankzij deze tweet konden we hen bedanken voor het geweldige idee.”

Deze organisaties doen mee:

 AAMU ,Afrika Museum ,Beeld en Geluid , Bijbels Museum , Centraal Museum ,Centrum voor Kunsthistorische Documentatie (Radboud Universiteit Nijmegen) , CODA, Collectie Gelderland ,Dordrechts MuseumGemeentemuseum Den Haag, Groningermuseum ,Florence Nightingale Instituut ,Kröller-Müller Museum ,Museum Boerhaave,  Museum voor CommunicatieMuseum Elburg, Museum JoCas ,Museum Krimpen ,Museum Meermanno ,Museon, Museum JoureNAI, Natuurmuseum Brabant, NCB Naturalis ,Netherlands Media Art Institute ,Onderwijsmuseum, Open Beelden ,Openluchtmuseum, Regionaal archief Leiden  ,Schoenenmuseum, Textielmuseum ,The Art Writers,  Universitaire Bibliotheken Leiden, Van Abbe Museum, Van Goghmuseum ,Zaans MuseumZeeuws Museum,

 

 

 

6 reacties

  1. Die ‘vissen’ zijn, als ik het goed begrijp, dus afbeeldingen, foto’s, teksten of bijvoorbeeld video’s van museale /museumwaardige (?) voorwerpen die aansluiten bij het thema? En wordt het spel alleen maar gespeeld om te spelen of kan een deelnemer ook iets winnen? Of leidt het tot exposities?

    1. Spel zonder prijzen maar om meer bekendheid te geven aan pareltjes binnen de verschillende collecties van musea/ erfgoed instellingen/ bibliotheken in Nederland. Met elke week een ander thema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *