Poll #3

Sharing is caring!

Het verbod op sites als The Pirate Bay biedt een nieuwe kans voor de uitleenfunctie van de bieb. Eens, oneens, geen mening en waarom? Praat mee!

#SOPA en de fysieke bibliotheek? (Bron: http://jeroendeboer.net)

De gisteren tot stormkracht aanzwellende online protesten tegen SOPA en PIPA kunnen vrijwel geen internetgebruiker ontgaan zijn. Over de (ontbrekende) stem van Nederlandse bibliotheken schreef ik al eerder, maar een tweetal tweets (zie hieronder) waarin de rol van de fysieke bibliotheek belicht wordt, leiden een andere discussie in. Spinnen bibliotheken garen bij het ontbreken van online content, of maken zij zich sterk om de aantasting daarvan een halt toe te roepen? Of, met andere woorden: fysieke of digitale bibliotheek? Ik spreek me in dit geval uit voor de laatste, omdat een fysieke bibliotheek niet meer kan bestaan zonder digitale content. Ik ben benieuwd naar jullie kijk hierop.

Kortom praat mee!!
Lees ook: http://boingboing.net/2012/01/19/sopa-debate-wikipedias-jimm.html

 

3 reacties

 1. Ja, het offline halen van sites met content biedt nieuwe kansen voor de uitleenfunctie van de bieb. Als TPB, Wikipedia, YouTube en alle sites waar gedeeld wordt, verdwijnen, dan gaan we terug naar de 20e eeuw.

  De vraag is of je dat moet willen. We leven in een tijd dat we ALLE kennis van de wereld met iedereen kunnen delen. De techniek is er. Mensen beseffen niet genoeg hoe uniek dat is. Hier heeft elke bibliothecaris sinds de bibliotherk van Alexandrië naartoe gewerkt. Nu is het zover, het kan, maar mág het opeens niet. We leggen onszelf regels op die de democratisering van kennis onmogelijk maken.

  Waar eindigt dit? Mashup-filmpjes maken mag niet meer, geen plaatjes meer voor je blog en Facebook. Wiki lemma’s gebaseerd uit kennis van boeken worden taboe. Dit kan uitmonden in de dood van het interactieve web en een schaamtevolle hergeboorte van de uitleenfabriek.

 2. Ja, de bibliotheek is dan weer een interessant kanaal. Maar of dat gewenst is? Ik ben het met Pieter eens dat het terug is naar de 20e eeuw. Een eeuw waarin beschikbaar van data, informatie en kennis aan banden was gelegd.

 3. Nee, het info-tijdperk is nou eenmaal begonnen er is niets dat dat kan stoppen. Ik geloof niet dat SOPA/PIPA daadwerkelijk alles kunnen zuiveren. Het internet is te bizar groot. Het zou er theoretisch voor moeten zorgen dat content weer beter uitleenbaar wordt, maar in de praktijk niet uitvoerbaar. Wat nou als we sommige titels niet meer mogen uitlenen indirect door PIPA/SOPA?

  Tweede (en belangrijker) argument.
  Teruggaan naar het oude businessmodel van uitlenen daagt de toekomst niet uit. Juist nieuwe modellen die inspelen op het internet zijn veel interessanter.
  Tegenwoordig is er juist een overvloed aan informatie en creëert iedereen zijn eigen nieuws. Lekker interactief, maar voor een groot deel niet betrouwbaar en sterk beïnvloed door impulsen van de massa. Even bot; gister zou Keanu Reeves zijn overleden! een aardige hype, maar het slaat natuurlijk helemaal nergens op. Die (on)betrouwbaarheid geldt in bepaalde mate ook voor artikelen, publicaties en zgn. wetenschappelijke onderzoeken. Bibliotheken hebben nu juist de kans om zoekende burgers te helpen bij hun zoektocht naar betrouwbare informatie en hun omgang met de informatiejungle. Een kans voor de bieb waarop PIPA/SOPA niet direct invloed op uitoefenen.

  Ik denk dus dat het zinvoller is als we nieuwe modellen vinden die de relevante functies bieden voor onze problemen en dat SOPA/PIPA onze vrijheden en die van onze collecties uiteindelijk zal gaan beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *