Geld vragen voor het reserveren van boeken – de balans

Sharing is caring!

[poll id=”1″]
Door het nieuws dat Bibliotheek Arnhem geld gaat vragen voor reserveren van boeken starten Bibliotfuture hier een discussie over. Via een aantal kanalen kon men hier aan mee doen (Bibliotheek2.0, linkedin). Hoewel de discussie nog doorloopt is het tijd een voorlopige balans op te maken.

Door een bijdragen leren we dat het invoeren van betaald reserveren door de bibliotheek Arnhem niet in overeenkomst is met het voornemen om in de provincie Gelderland te komen tot 1 systeem van gebruikersvoorwaarden. Hieruit blijkt dus dat ze in Gelderland liever geen geld vragen voor het reserveren van boeken. Een van punten waarom Bibliotheek Arnhem wel betaald reserveren invoert is dat veel mensen materialen reserveren maar deze niet of te laat ophalen.

In Rotterdam is het reserveren van materiaal gratis, maar bij het niet tijdig ophalen van de materialen brengt men wel geld in rekening. Bij de openbare bibliotheek Amsterdam vragen ze wel een klein bedrag voor het reserveren van boeken en dat al 95 jaar.

In Overijssel is men overgegaan op het gratis reserveren van materialen. En men ziet het gebruik van de service stijgen. In de provincie Utrecht is het binnen de regio gratis en binnen de provincie één euro. Bij onze zuiderbuur in Antwerpen brengt men pas kosten in rekening als men de materialen niet tijdig komt ophalen.
In Helmond en andere bibliotheken in Nederland is het reserveren gratis maar zitten er restricties aan de hoeveelheid reserveringen. Veelal gaat men uit van 2 exemplaren. Dus als men 1 exemplaar op komt halen mag men weer 1 exemplaar reserveren.

Er zijn mensen die er wel wat voor voelen om het reserveringssysteem te moderniseren en er een webshop van te maken. Een gedachten om toch zeker mee te nemen bij de landelijke digitale ontwikkelingen.

Ondertussen willen de mensen die gebruik maken van de service best betalen voor het reserveren (op te maken uit de reacties op linkedin en in de trein).
Veel mensen zowel de klant als de bibliothecarissen vragen zich af op welke manier dit betalen moet plaats vinden. Gedacht kan worden aan een abonnement met extra service mogelijkheden. Men betaald per jaar naast de kosten van het abonnement nog een bepaald bedrag voor het reserveren, en als extra optie kan dan het gereserveerde exemplaar ook thuis worden afgegeven.

Conclusie: Veel bibliotheken kiezen voor gratis reserveren, soms met restricties en of boete bij het te laat of niet ophalen van gereserveerde exemplaren. Terwijl de klant er best voor zou willen betalen als er extra opties mogelijk zijn.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *