#Blogkermis #biebvdtoekomst – de uitwerking

Sharing is caring!

Vorig jaar organiseerde wij samen met Bibliotheek Hengelo een blogkermis over de bibliotheek van de toekomst. Zoals beloofd zouden we aan het begin van het nieuwe jaar er nog even op terug komen.

Een aantal enthousiastelingen hebben mooie bijdragen aan de blogkermis geleverd. Met kopjes om koffiedik te kijken in de aanslag en kristallen bollen naast zich begonnen ze zich te verplaatsen in de toekomst.

Een enkeling vroeg zich af of we niet te veel afdwalen van de klanten van de bibliotheek. Want we kunnen als bibliotheekmedewerkers allemaal wel leuke concepten bedenken maar hoe denken de klanten er over? Die klanten horen we te weinig. Het zijn meestal de medewerkers en of hoge Pieten die mee doen aan blogkermissen en discussies. Pas in de trein en of op de markt hoor je af en toe een mening die belangrijk is om mee te nemen in het hele verhaal.

Het digitale leven nestelt zich steeds meer in het bibliotheek verhaal. Een digitale bibliotheek is daarom essentieel op langere termijn. In dit verhaal liever geen versnippering maar gewoon alles onder de noemer Bibliotheek Nederland. Echter het fysieke verhaal zal niet uitgespeeld zijn. Er zal toch een plek moeten blijven waar de gebruikers/ klanten van Bibliotheek Nederland geïnspireerd worden. Waar studenten een plek vinden om rustig te kunnen werken, maar waar ook nog steeds in fysiek materiaal gekeken kan worden.

Expertise moet je ook niet zomaar overboord gooien. Samenwerkingsverbanden met scholen blijven in de toekomst belangrijk voor bibliotheken. Werken aan leesbevordering een van de pijlers. Met een toename van mogelijkheden om informatie op te nemen blijft lezen essentieel. En hoe graag mensen ook van leren lezen een spel willen maken, denkt een grote groep dat gewoon verdwalen in een verhaal veel beter is.

Tenslotte zal de fysieke bibliotheek van de toekomst nog meer een plek van verbinden, ontmoeten en beleven worden. Een plaats waar je met elkaar in discussies gaat, waar je samen gaat broeden op mooie projecten die relevant voor de maatschappij zijn.

Met alleen een digitaal verhaal kom je er niet. Er zal altijd een plaats moeten zijn waar je samen iets kan doen met de kennis die je hebt vergaard. Uit de vergaarde kennis kunnen mooie idee├źn voort komen waar een maatschappij iets aan heeft.

Men kan wel bezuinigen op de bibliotheek echter zonder bibliotheek is nog nooit iemand Minister-President geworden.

Alle blogs van de deelnemers zijn te bezoeken via http://www.bibliofuture.nl/?p=450

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *