Bieb moet blijven!

Sharing is caring!

Penelope de Waart en Carmen Vriesema zijn vriendinnen en wonen met hun gezinnen in Zwanenburg, een kleine kern in de gemeente Haarlemmermeer. De openbare bibliotheek in die gemeente heeft 5 vestigingen en een bibliobus. Onlangs vernamen ze dat de directie wegens bezuinigingen overweegt de vestiging in Zwanenburg te sluiten.

Wat is het toch fijn om even de bibliotheek binnen te wandelen. Het is hier om de hoek. Het is er rustig en toch is het ook een ontmoetingsplek voor velen. Met de kinderen snuffelen tussen de A, B en C-boeken. Samen lekker op de voorleesstoel zitten om vast in een prentenboek te bladeren. Een tijdschrift lezen en met een stapel boeken de deur weer uit gaan. Wat zou het erg zijn als dit binnenkort niet meer kan. We vernamen dat de directie van de bibliotheek een aantal scenario’s heeft uitgewerkt om tot bezuiniging te komen. Sluiting van de bieb in Zwanenburg is er één van. Mocht dit scenario uitkomen, dan zullen we op zijn minst 5 kilometer of anders 12 kilometer moeten reizen om een bibliotheek te bezoeken. Voor veel mensen is dit niet haalbaar.

In het dorp gonst het. Mensen zijn boos, verontwaardigd dat alweer een voorziening dreigt te verdwijnen. Alles gaat naar de grote kernen Hoofddorp en Nieuw-Vennep en de kleine kernen staan met lege handen, zo is het gevoel.

Vorige week besloten we iets te doen. Het begon met contacten met de directies van basisscholen, het opstellen van een brandbrief. Daarna volgde contact met de dorpsraad. Die trommelde tal van verenigingen en instanties op die allemaal graag willen dat onze bieb blijft. Er komt een ledenwerfactie voor basisschoolkinderen, een handtekeningenactie, we hopen straks achter vele vensters een kindertekening te zien met ‘de bieb moet blijven’. We gaan de komende weken heel veel herrie maken, we willen in alle kranten staan. We zullen de betrokken wethouders naar ons dorp sleuren en stapels, stapels handtekeningen gaan aanbieden. We hebben begrepen dat de komende twee weken cruciaal zijn.

We zijn te volgen op @biebmoetblijven

Lees ook:  Basisscholen komen in actie tegen dreigende sluiting bibliotheekScholen voeren actie tegen dreigende sluiting Bibliotheek Zwanenburg,

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *