Praten over de toekomst op Librarycamp

Sharing is caring!

Afgelopen zaterdag naar Amsterdam afgereisd voor de unconference Librarycamp NL. Een manier om met elkaar in gesprek te raken over verschillende onderwerpen die spelen in het bibliotheekvak. Vanuit de naam van dit weblog (bibliofuture) was ik benieuwd hoe andere mensen in het werkveld tegen de toekomst aankijken, en welke stappen ze ondernemen.

Het programma stond nog niet vast en werd bepaald naar aanleiding van een voorstelrondje (+/_ 80 deelnemers). Men mocht tijdens het voorstellen vertellen met welke vragen men naar de dag toe was gekomen. Er waren een diversiteit van bibliotheken aanwezig (Openbare, Hogeschool, Universiteit, en speciale bibliotheken). De (voortreffelijke) organisatie schreef alle vragen/ thema’s op, en twintig thema’s werden vervolgens verdeeld over vier sessies.

De eerste sessie werd gehouden voor de lunch. Honger hoefden we echter niet te hebben. Voor aanvang en tussen de sessies konden de deelnemers genieten van heerlijke zoetigheden die door vele deelnemers zelf waren gebakken en meegebracht.

De eerste sessie die ik bezocht ging over de vraag hoe het vak er over tien jaar uitzag (andere thema’s waar men naar toe kon gaan waren: Ebooks wat moet de bibliotheek er mee, hoe krijg ik actieve klanten binnen de bibliotheek, ontdekken van de informatie in de bibliotheek en Multimedia).

De toekomst zit in ieders hoofd, echter hoe we er komen is weer een andere vraag. Dat het vak over tien jaar nog bestaat staat voor iedereen vast, maar over de invulling en wat we dan precies doen bestaan meerdere opvattingen.

Ook hier kwamen de seats2meet modellen weer om de hoek kijken. De bibliotheek als facilitator van werkplekken en of stilte. En met begeleiding bij hulp vragen op het gebied van informatie of het zoeken naar goede lectuur. Een grote toekomst lijkt te liggen binnen het onderwijs, het bevorderen van lezen en leesplezier. Of het onderwijs er zelf op wacht is een andere vraag, maar de bibliotheek zou een goede partner kunnen zijn (is dit natuurlijk al). En o ja ook om mensen/ kinderen te leren om gaan met sociale media en of informatie vaardigheden.

De lunch werd ons aangeboden door bibliotheek.nl. Om daarna te vervolgen met de tweede sessie. Deze sessie stond voor mij in het teken van web2.0 en hoe bibliotheken dit zelf in kunnen zetten. (Zie http://www.libcamp.nl/programma voor alle andere thema’s). Te weinig durf spelen bibliotheken parten op dit terrein. Men wil eerst een plan voor men over de inzet gaat denken. Daarnaast denken mensen dat je sociale media gewoon in je werk kunt verweven, het is echter de bedoeling dat het management er uren voor vrijmaakt. Sociale media is vooral een externe – communicatie tool. Mocht een organisatie nog niet mee zijn gegaan met de nieuwe werkelijkheid dan is er geen man over boord want men kan instappen en leren van andermans fouten en tot een goed resultaat komen.

Sessie drie ging over de onzichtbaarheid van bibliotheken (PR en marketing). Hier hebben we een kwartier gesproken over het collectievissen van musea op Twitter waar ook verscheidene bibliotheken aan deelnemen. Waarom lukt het niet om bezoekers van bibliotheken actief te laten deelnemen aan dit fenomeen. De openbare bibliotheek Amsterdam doet mee aan het collectievissen maar het zijn alleen de mensen van de organisatie die er aan deelnemen. Je kunt constateren dat vooral veel mensen uit het werkveld actief zijn op Twitter en veel mensen met andere beroepen en of interesses niet.

De laatste en vierde sessie ging over de vragen “of digitaal lezen anders is dan papier lezen en gaat het delen ook anders?”. Het werd meer een sessie over generaties en hun binding met het papier en of het digitaal lezen. Dat wij als bibliotheken toch echt achter de feiten aanlopen op dit gebied staat vast, en dat we mee moeten is ook logisch. De vraag hoe bleef onbeantwoord.

Het papierenboek is in de toekomst het zelfde als de LP. Papieren boeken zullen er altijd blijven maar het zal in de toekomst een niche worden.

Wat restte was de borrel die werd aangeboden door EBSCO. Dit alles onder het dak van het Kohnstammhuis (FLOOR) van de Hogeschool van Amsterdam.

Iedereen denkt over de toekomst, maar de eerste stappen blijken echter nog niet genomen. Toch was het een mooie dag, met goede gesprekken.

Lees ook:

Bezocht: Library Camp NL / Amsterdam 31/03/2012
The day after #LibCampNL12
 The UN in UNconference
Gesammtstatement: hét woord van #libcampnl12
Bibliotheekkamp
LibcampNL12
Leuk maar vermoeiend #libcampnl12
Van god naar gids (maar graag een beetje vaart)
Library Camp: Unconference
LibraryCampNL unconference: experiment geslaagd!

Of bekijk:

TWIL #66: LibCampNL 2012 unconference from Jaap van de Geer on Vimeo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *