De unieke collectie van de Muziekbibliotheek van het MCO

Sharing is caring!

Nicky Bouwers is zangeres (alt/alt-mezzo), dirigent en stemcoach voor koren. 

Recent had ik het genoegen een uitnodiging te ontvangen voor een rondleiding door de collectie van de Bladmuziekbibliotheek van het Muziekcentrum van de Omroep. Een uitnodiging die ik als klassiek zangeres en dirigent die zowel pop als klassiek dirigeert graag aannam.

Kilometers bladmuziek

Dat de collectie omvangrijk moet zijn had ik al aangenomen, gezien de gebruikers van het gebouw (het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, de Radio Kamer Filharmonie en het Metropole orkest). Deze ensembles vertegenwoordigen al een breed spectrum aan muziek. Tel daarbij op dat het een bibliotheek van de “Omroep” is en dan weet je dat daar een grote historie aan bladmuziek van de diverse omroepen moet liggen.

De kwaliteit en omvang van de collectie overtrof mijn stoutste verwachtingen. Ik werd meegenomen naar de geklimatiseerde kelders van het gebouw, waar kasten met meters en meters aan bladmuziek lagen. Als je het achter elkaar zou leggen kom je met gemak in Duitsland uit. Vanzelfsprekend liggen er heel veel symfonieën van diverse componisten, werken voor koor en grote oratoriumwerken voor koor en orkest; maar ook vele opera’s. Wat je als buitenstaander misschien minder snel zou verwachten zijn de vele kamermuziekwerken en liederen, bijvoorbeeld van John Cage, Igor Stravinsky, Catharina van Rennes en de familie Andriessen, of een prachtige bewerking van liederen van Moessorgski voor alt en een ensemble in plaats van alt met piano. In een andere kelder lag vooral ‘lichte’ muziek, zoals: bewerkingen van liederen van grootheden die met het Metropole Orkest hebben opgetreden en bewerkingen van populaire liedjes van de afgelopen decennia voor de diverse omroepensembles die er vroeger waren. Je komt er een onontdekte musical tegen, een bewerking voor solist en orkest van de beroemde negrospritual “Steal Away” en het originele handschrift van “Ketelbinkie”, immer populair in de Regio Rijnmond waar ik veel dirigeer.

Met zoveel bladmuziek voelt een musicus zich als een kind in een snoepwinkel.

Kennis en kunde

De collectie is niet alleen uniek van vanwege de omvang, maar ook vanwege de kwaliteit. Er liggen vele werken waarvan de muziekbibliotheek, voor zo ver bekend, een uniek exemplaar heeft. Dat is het niet alleen, want door het zorgvuldige bewaren door de jaren heen ligt in de muziekbibliotheek ook de muziekgeschiedenis van de omroep. Medewerkers zijn nog steeds bezig met het inventariseren van nog veel onontdekte bladmuziek. Dat klinkt misschien vreemd, maar onlogisch is het niet, aangezien veel bladmuziek is gerubriceerd onder bijvoorbeeld een musical van de VARA die in de jaren ’50 is uitgevoerd, terwijl de liederen daarin ook als apart lied gecatalogiseerd zouden kunnen worden. Zo worden nog steeds nieuwe muziekschatten ontdekt. Zij zullen die klus niet geklaard krijgen, omdat de bibliotheek wegens stevige bezuinigingen helaas binnenkort zal moeten sluiten. Daarnaast zijn zij bladmuziek voor het grote publiek online toegankelijk aan het maken in het project ‘Muziekschatten’. De collectie kan mogelijk onderdak vinden in de Nationale Muziekbibliotheek, waar de belangrijkste bladmuziekcollecties van Nederland onderdak zullen krijgen. Hiervoor zijn afgelopen weken de plannen zijn gepresenteerd, maar deze bibliotheek zou haar deuren pas in 2018 openen. Het is jammer dat de kennis van de medewerkers van het MCO over deze unieke collectie nu verloren dreigt te gaan. Hopelijk vindt men daar een oplossing voor, zodat over een paar jaar het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Wat goed is aan het initiatief voor een Nationale Muziekbibliotheek is dat de belangrijkste landelijke collecties worden samengebracht en voor het grote publiek toegankelijk worden. Zo kan er toch nog iets goeds voortkomen uit zware bezuinigingen.

Meer informatie over de muziekbibliotheek en het project Muziekschatten: http://www.muziekbibliotheekvandeomroep.nl/

http://www.muziekschatten.nl/

Lees ook: Samen van Eric van Balkum

 

© Nicky Bouwers (25 april 2013) http://www.nickybouwers.nl

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *