Het nut van levendig voorlezen

Sharing is caring!

De voorlezende vader

In de kerstvakantie was bij de kinderen de film Mees Kees op kamp een hoogtepunt. Het boek had mijn oudste dochter al bijna uit, zonder dat vader ook maar een letter had hoeven voorlezen. Ik vroeg haar na de film of ze had begrepen dat campingeigenaar Koos niet kon lezen. ‘Oh, daarom las dat meisje steeds die briefjes voor en kreeg hij een boek om te leren lezen,’ antwoordde zij toen het muntje was gevallen.

Vaders Voor Lezen is de campagne voor 2014, nadat de Leescoalitie van 2013 het Jaar van het Voorlezen had gemaakt. Uit onderzoek zou blijken dat slechts de helft van de ouders voorlezen, waarvan vader maar 8% voor zijn rekening neemt. En dat terwijl toch bewezen is dat je met voorlezen kinderen vooral ook stimuleert in hun taalontwikkeling en bovenal in hun woordenschat en taalvaardigheid.

Voorlezen kan aan kleine kinderen, al vanaf de babyleeftijd. Maar vaak vinden ook oudere kinderen het nog heerlijk om voorgelezen te worden. Het mag dan uiteraard wel een uitdagender boek zijn.

Uitgeven en voorlezen, voorlezen en uitgeven

Als Levendig Uitgever ben ik sinds februari 2013 actief in het zelfstandig uitgeven van kinderboeken, na een jarenlange ervaring in educatief uitgeven. Nu maak ik boeken om voor te lezen en boeken om zelf te lezen. Mooi is het dan om de boeken te testen op je eigen kinderen. Wij lezen thuis onze drie kinderen al van baby af aan voor. En dit heeft enerzijds een grote liefde voor lezen opgeleverd, maar anderzijds ook een goede taalontwikkeling en uitgebreide woordenschat, die op school erg van pas komen. Het voorlezen is niet alleen goed voor taal, maar zeker ook om bepaalde onderwerpen te bespreken en de horizon van kinderen te verbreden. Nu lezen ze zelfs elkaar voor …

Wat is een goed boek om voor te lezen? De lijstjes zullen ons wel weer om de oren vliegen dit jaar. En daar zitten vast hele mooie klassiekers bij. Maar vergeet niet dat er ook veel mooi nieuws wordt gemaakt. Ja, wij hebben ook die mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept, Max en de Maximonsters, die veelvraatrups, Nijntje, Jip en Janneke, Pluk en zo nog wat meer uit het arsenaal van Annie M.G. voorgelezen.

Levendige boeken

De kinderen genoten dit jaar ook van de nieuwste boeken uit de uitgeverij van hun vader …

Mijn oudste wist van het boek
Samen op de wereld (Levendig Uitgever, 2013) zelfs een spelletje te maken. Kinderen van over de hele wereld passeren de revue. Waar ze wonen, wat ze leuk vinden en wat ze lekker vinden om te eten. Achter in het boek zit een uitklapvel met een wereldbol waar alle kinderen omheen staan. Wist ze alle namen nog van de kinderen waarover we hebben gelezen?

Over het thema dood, rouwen en troosten konden we met de kinderen heel open in gesprek naar aanleiding van het boek Ik had je nog zoveel willen zeggen van Martine van Nieuwenhuyzen. De dood hoort bij het leven. En dan horen we de jongste van vier zeggen: ‘Ja, de moeder van S. is ook dood, die komt niet meer terug. Die is nu een sterretje aan de hemel.’ S. is zijn vriendje van vier wiens moeder afgelopen jaar veel te vroeg overleed.

Het boek Brullende leeuwen is echt een leesboek en wordt ook al voor de blinden en slecht zienden ingesproken.

Een uitdaging voor vaders van kinderen vanaf ongeveer 10 jaar is het boek Dix Pit en de sporen van Torak. Het is een stevig avonturenboek met een stevige knipoog naar volwassenen, die de link naar de huidige samenleving kunnen leggen via types als Regent Wilder en Regent Berlusco. Maar ook opmerkingen als ‘Doe eens normaal!’.

Tot slot …

Niet iedereen heeft meteen talent voor lezen. Zo is Thomas op zoek naar verhalen in het prentenboek De Verhalenmachine. Hij vindt een ouderwetse typemachine. En, zo ontdekt Thomas, de letters vormen plaatjes en plaatjes maken een verhaal. Heeft Thomas een verhalenmachine gevonden? Een inspirerend prentenboek om de vreugde van verhalen vertellen te vieren. En de verrassingen van een eenvoudige typemachine in een wereld vol technisch vernuft.

Campinghouder Koos is vast niet zoveel voorgelezen vroeger. Misschien waren zijn ouders ook laaggeletterd. Of heeft Koos, net als Thomas in De Verhalenmachine een talent voor beelden. Maar Koos onderkent in ieder geval zijn problemen met lezen en schrijven. En hij kreeg een lesboekje van een van de kinderen uit de klas van Mees Kees. Een eerste stap zodat hij zijn (klein)kinderen kan voorlezen.

Jeroen Hoogerwerf
www.levendiguitgever.nl
www.facebook.com/levendigboeken
Twitter: @levendigjeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *