Uitgepraat? Ga Informeren!

Sharing is caring!

Eigenlijk vreemd dat bibliotheken en stakeholders nu pas gaan beseffen dat de bibliotheek een rol zou kunnen spelen binnen het sociale domein. Startsein voor dit hernieuwde denken zijn de aangekondigden decentralisatievraagstukken. Echter de afgelopen jaren is de informatie taak (het informerende karakter) van de bibliotheek in hoge mate verwaarloost. Bibliotheken zijn gaan draaien om boeken en cultuur. Vraagstukken uit de samenleving heeft men meestal links laten liggen. Informatie kon men vinden op het internet en daar had je geen bibliotheek meer voor nodig. In de informatiejungle die internet heet verdwalen meer mensen dan ooit. Iedereen kan Googelen maar niemand kan meer zoeken. En mocht er iets gevonden worden dan weet men vaak niet of de bron betrouwbaar is. De samenleving is de kluts kwijt als het draait om informatie over welk onderwerp dan ook. Een oud/ hernieuwd land valt hier dan ook te winnen voor de lokale openbare bibliotheek. Terug dus naar het speelveld wat men de afgelopen jaren heeft verwaarloost.

Het nu
In veel bibliotheken draait het nog steeds om de (boeken)collectie. Nieuwe studie/werk en collectie paleizen worden als padenstoelen uit de grond gestampt. En de opmars van massa’s marketeers om dit alles aan de samenleving te verkopen is aan de orde van de dag. Plannen uit de tijd dat de uitleenfabriek hoogtij vierde worden nu pas uitgevoerd (omdat er geld is). Openbare bibliotheken (uitzonderingen daargelaten) lopen achter de feiten aan. Dit is niet alleen de schuld van de bibliotheken zelf maar ook van de politiek. Ambtenaren die of grootheidswaanzin hebben of niet meer weten wat er speelt in een samenleving. Massaal denkt men aan grote gebouwen onder het motto van de bibliotheek maar met weinig inhoud (na bouwen is het geld weer op). De wijken zijn meestal de dupe en ook de lokale website delft het onderspit.

Terug naar het speelveld wat men enkele jaren geleden heeft verlaten klinkt als nostalgie (of retro) maar is hoognodig. Verschillende kloven dienen zich aan in ons hedendaags leven. Het verschil tussen arm en rijk of tussen digibeten en digirati (digikids)  zijn problemen die steeds nijpender aan het worden zijn. Participeren is het toverwoord maar zonder aanjager gedoemd te mislukken. Een bibliotheek louter voor werken/leren, boeken en verhalen is een doodlopende exercitie. De bibliotheek als middelpunt van een lokale samenleving een gelukkig verhaal.

LIC
In Nieuwegein zijn we niet meer aan het praten over of we moeten informeren. Het lokale informatie centrum dat we zijn is de hoofdmoot van de bibliotheek. Vraagstukken uit de Nieuwegeinse samenleving verpakken we in hoogstaande virtuele dossiers waarmee we de lokale samenleving informeren. En verbinden dat aan een debat waarmee we dieper tot de kern van de zaak kunnen komen.
Daarbij produceren wij zelf ook content meestal in samenwerking met lokale partners. Alleen doorgeven van de URL’s waar men betrouwbare informatie kan vinden is niet genoeg. Het uitleggen van de gevonden informatie en het neerzetten van die informatie in de lokale context is het hoofddoel.
Terwijl andere bibliotheekorganisaties nog aan het praten zijn, over wat men in het sociale domein zou kunnen doen, zijn wij in Nieuwegein bezig met een (informerend) dossier rond de participatiewet. Waarmee we uiteindelijk ook debat uitlokken!
De twee andere decentralisatievraagstukken hebben we al uitvoerig verwerkt in het dossier rond de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens mij is het helemaal niet nodig om uitgebreid te gaan praten met elkaar over de rol van de bibliotheek in het sociale domein. Zeker niet als het om de lokale informerende taak gaat. Stel je op als middelpunt van de samenleving, ga samenwerken met lokale partners en ga weer doen waar je ooit goed in was. Voor al die andere bijkomende zaken zoek partijen die dat beter kunnen en ga samenwerken. Veel bibliotheken doen dat bijvoorbeeld al met de Walk en Talks van de Levende Sollicitatiegids (sollicitatie/ werklozen) of door zich aan te sluiten bij Seats2meet (werkplekken verdeling en kennis in huis halen).
De tijd van praten is echt voorbij, dus aan het werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *