Laat een verhaal je bij de lurven pakken!

Sharing is caring!

Goede vriendin en Collega Isabelle Zumbrink klom in de pen (of typemachine) om een mooi gastblog te verzorgen.  Isabelle kijkt op een ondernemende en creatieve manier naar de wereld. Maar bovenal draait het bij haar om het verhaal. 

Met flinke kracht drukte ik de datumstempel op het scheef geknipte briefje voorin mijn leesboek. Ik leende het boek aan mezelf uit tijdens bibliotheekje spelen, ik was biebmevrouw en klant tegelijk. Het tafeltje in mijn slaapkamer lag weer eens bezaaid met boeken, papiertjes, schaar, stempelkussen en de felbegeerde datumstempel. Wat een heerlijk spel vond ik dit, bijna net zo heerlijk als het schrijven van fantasierijke verhaaltjes en het lezen van avontuurlijke boeken. Ook dat deed ik graag als tienjarig meisje.

Eigenlijk ben ik de afgelopen 25 jaar niet veel veranderd. Schrijven en lezen loopt als een rode draad door mijn leven. En zeker nu ik in de bibliotheek van Nieuwegein werk en aan de weg timmer als verhalenkunstenaar.

Wat wel veranderd is, zijn de datumstempel en de boeken. De datumstempel is verdwenen uit het dagelijkse werk. Een computer ‘stempelt’ volledig geautomatiseerd jouw biebboek. Geen hand meer nodig die de stempel drukt, technologie ten top.

Boeken staan niet meer op zichzelf in het vertellen van een verhaal. Of dit nu informatie, (non)fictie, poëzie of strips zijn. Allemaal vertellen ze een verhaal. Bij een verhaal draait het om delen, verbinden, ontdekken en (h)erkennen. Je voelt je verbonden met een personage, met de gebeurtenis, met de verteller. Je herkent jezelf in een verhaal zoals je was, nu bent of later zou willen zijn. Je vindt troost in een verhaal, het vertelt je dat je niet alleen bent. Je lacht om een kurkdroge uitspraak of een bizarre situatie.

Een verhaal pakt mij bij de lurven, geeft me het gevoel van een ontdekkingsreis naar iets nieuws, kriebels in mijn buik, warme gloed op mijn wangen, twinkelingen in mijn ogen. Ik wil het weten, vertel me jouw verhaal!

De kracht van een verhaal hangt samen met het medium waarmee je het vertelt. Naast het old-school boek raak ik geïnspireerd door verhalen die worden voorgedragen, live op een podium of in een audio-opname. Nog prachtiger is een verhaal in video waarbij taal en beeld elkaar versterken en zorgen voor een sensationeel kijk- en luisteravontuur.

Naast digitale vormen zie ik ook artistieke vertelvormen als op ramen schrijven, door zingen, op een ouderwetse typemachine liefdesgedichtjes verspreiden, een Instagram-roman, ga zo maar door…

Daarnaast blijf ik lekker ouderwets de bladzijdes omslaan van mijn favoriete jeugdboeken 😉

Het ene medium is nog prachtiger en creatiever dan de ander. Bibliotheken, omarm ze allemaal. Bekijk welke mogelijkheden je naast boeken hebt om in te spelen op nieuwe manieren van verhalen vertellen. Vertel jouw verhaal als groot verhalenverteller, laat zien dat je kan delen, verbinden, ontdekken en (h)erkennen!

Laatst kocht ik een oude datumstempel bij de kringloop. Nostalgisch drukte ik ‘m in een stempelkussen en stempelde in één van mijn oude leesboeken. Even terug naar vroeger, wel met een sprong naar nu: “12 augustus 2014”.

Bron beeld: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *