De boekspots…..gaap

Sharing is caring!

Ik zal mijn hand in eigen boezem steken. In het begin van mijn loopbaan zag ik Boekspots als innovatie. Boekspots, u weet wel, een kast vol boeken op plaatsen in het publieke domein waar u boeken uit mag pakken en uw eigen boeken kan delen met weer andere mensen.
Ik ben inmiddels genezen van de gedachte dat boekspots nog steeds innovatie is. Dagelijks zie ik (vooral) bibliotheekmensen juichen om nieuwe boekspots initiatieven. Zo worden er kasten neergezet in kerken, buurthuizen en wasserettes. Het idee van de boekspots is ooit ontstaan bij de BISC  (Bibliotheek servicecentrum) als een soort van veredelde marketingtool. Want op plaatsen waar geen bibliotheek te vinden is prijkt een boekspot met het logo van ‘de bibliotheek’. Maar waar collectioneren, ooit, een echt beroep was doet men het af als een dingetje dat iedereen wel zou kunnen doen.
Vanuit particulier oogpunt heb ik niets tegen boekspots…. zolang men het niet als een product van ‘de bibliotheek’ presenteert! Met bibliotheekinnovatie heeft het niets te maken, het is veel meer een soort van bibliotheekarmoede.
Toch kunnen boekspots wel weer interessant worden door bijvoorbeeld de boeken binnen de boekspots te koppelen aan de app van Bksy (Hoe zit het met bij Bksy eigenlijk met het auteursrecht?). Bksy is een app waarmee lezers bibliotheekje kunnen spelen (boeken uitlenen kunnen we immers allemaal). Het geeft de boekspot net de innovatie die het nodig heeft om van de saaie ouderwetse boekenkast iets innovatiefs te maken. Een catalogus voor de boekspotboekenkast via een app. Maar dan nog is het de vraag of dit een initiatief is die bibliotheken moeten omarmen of dat we boekspotboekenkast niet gewoon moeten terug geven aan de enthousiaste lezers uit dorp en stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *