De stilte voorbij ….. Bibliotheekzombies – deel 2

Sharing is caring!

Op dinsdag 14 april waren een aantal mensen uit bibliotheekland heerlijk bij elkaar om geïnspireerd te worden. Door een 3D-brilletje kijken naar de wereld van misschien wel maar zeker niet de beste bibliothecaris van de wereld. Volgens mij was het gezellig. Aan de oppervlakte lijkt ook alles goed te gaan.
Natuurlijk is het leuk om te denken dat we toekomstproof moeten zijn en zo. Gooi de boeken er maar uit en neem een robot. Maar er zijn zaken waar we beter eerst aan kunnen werken. Het terugdringen van bibliotheekzombies.
In een eerder blog sprak ik er al over. Om eerst nog als fantast uitgemaakt te worden door mensen die het af deden als een verhaal van een eenzame blogger. Inmiddels drijven de problemen rond het monddood maken van medewerkers naar de oppervlakte. Ondernemingsraden, de FNV en andere bibliotheekkenners pikken de geluiden op. Vele bibliothecarissen willen praten … of the record helaas. De angst is groter dan gedacht. Banen op de tocht of mensen die al thuis zitten omdat ze hun eigen mening iets te veel ventileerde via bijvoorbeeld sociale media.
De openbare bibliotheek staat niet open voor andere geluiden. Het laat zien hoe ver bibliotheekland is afgedwaald van de nieuwe tijd. Het is een ik-show aan worden terwijl het een wij-show zou moeten zijn. Waar andere geluiden welkom zijn omdat ze de bibliotheek verder kunnen helpen. Helaas zijn het vaak directies en managers die dit niet pikken omdat ze het liefst in een blokkerende hiërarchie blijven functioneren.
Mijn wens is eigenlijk dat er mensen op gaan staan die wel hun verhaal durven te vertellen. Als het niet aan mij is dan bijvoorbeeld wel aan Wim Keizer (van het Bibliotheekblad). Er moet weer reuring komen, mensen moeten weer durven te discussiëren binnen bibliotheken en daarbuiten. Managers en directies die daar niets in zien, die niet durven te erkennen dat medewerkers er een eigen mening op na kunnen houden die leren daar maar mee omgaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *