In discussie (@VVDAmsterdam)

Sharing is caring!

Natuurlijk is Marktplaats geen goed alternatief voor de bibliotheek, maar een discussie over de bibliotheek beginnen lijkt mij niet slecht. Ik zal dan ook niet vallen over de uitspraken van de Amsterdamse VVD.

In de ogen van vele mensen is de bibliotheek nog steeds een uitleenfabriek. En in veel plaatsen in Nederland borduurt de bibliotheek lustig verder op deze uitgangspunten. Terwijl de wereld verder draait, nieuwe technieken niet te stuiten zijn en de (lokale) samenleving steeds meer op z’n kop lijkt te staan blijkt de openbare bibliotheek niet te vernieuwen.

Ook in de huidige en toekomstige samenleving is er plaats voor een bibliotheek. Echter niet meer in grote gebouwen maar met maatwerk op diverse plaatsen. Voor het uitlenen van boeken, zowel digitaal als fysiek, mag van mij meer en meer het internet gebruikt worden. Kleinere collecties kunnen nog wel her en der in dorp en stad opduiken.
Dat bibliotheekwerk alleen thuis zou horen in een bibliotheekgebouw lijkt mij minachting voor het vak van informatieprofessional in deze tijd. Medewerkers van de bibliotheek zouden hun werk ook uitstekend kunnen doen in wijkcentra, verzorgingshuizen en op plaatsen waar mensen bij elkaar komen (zomers in het park bijvoorbeeld).

Waarom zouden we nog nieuwe bibliotheekgebouwen uit de grond stampen als andere culturele instellingen ook moeite hebben met de invulling van lege ruimtes?  Het bibliotheekgebouw als verblijfsoptie zal in veel plaatsen meer en meer gaan concurreren met theaters die ook overdag open gaan en net zoals vele bibliotheken in zee gaan met Seats2meet. Ook daar zit veel meer samenwerking in.
Ik ben groot voorstander van bibliotheken die debatavonden organiseren (met ondersteuning van dossiers voorzien van de juiste duiding) maar gebruik gaan maken van de faciliteiten van andere organisaties (zoals een theater, filmhuis en/ of congrescentrum).

We kunnen blijven hangen aan de boekenbibliotheek met een stukje ontmoeting. Maar de kans dat de bibliotheek dan over tien jaar nog bestaat lijkt mij zeer klein. Kijk liever naar wat de bibliotheek voor een partner kan zijn in de plaatselijke samenleving. Een bibliotheek als lokaal centrum voor kennis en informatie (zoals ook beschreven in het UNESCO manifest) heeft meer bestaansrecht. Daarmee vlak je niet uit dat de bibliotheek belangrijk is bij leesbevordering of het begeleiden van mensen met een taal achterstand.

De openbare bibliotheek hoort niet meer thuis in de hoek van de cultuur. Hoewel het soms nog aan zal schurken tegen de culturele wereld heeft het veel meer te maken met een goede informatievoorziening. Een netwerkpartner met een sterke verankering in de samenleving, en een merk dat vooralsnog als een paal bovenwater staat.

De fout die de Amsterdamse VVD dus maakt (net als vele andere partijen) is de bibliotheek beschouwen als louter een boekenhuis. Dat beeld zal echt naar de prullenbak verwezen moeten worden als we in de toekomst nog iets willen gaan doen met het fenomeen Openbare bibliotheek.

Lees ook: Een nieuwe horizon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *