Uur U: Toekomst bibliotheek in #StMichielsgestel

Sharing is caring!

Met beide dorpen heb ik iets.  In Berlicum kom ik al heel mijn leven en zo ook in Sint Michielsgestel. De twee plaatsen zijn tegenwoordig één gemeente. Mijn opa en oma waren één van de eerste bewoners van Berlicum. Opa heeft in Berlicum mede de scouting opgericht en ook in het ontstaan van de tennisvereniging in Berlicum heeft hij een stem gehad. Mijn andere grootouders kwamen uit Sint Michielsgestel al waar opa aannemer was en Oma het huishouden bestierde.


De bibliotheek van Berlicum is gevestigd in de Durpsherd. In het lichtere gedeelte van het pand is een mooie bibliotheek gevestigd met helaas  een te beperkte collectie.
In Sint Michielsgestel is de bibliotheek al sinds mensenheugenis te vinden in het centrum van het dorp. Alles aan het gebouw ruikt naar de vorige eeuw.

Visie Loose 
De toekomst van deze twee “dorps”  bibliotheken staan op het spel. Natuurlijk draait het hier ook weer om geld en om een wethouder met een te beperkte kijk op het bibliotheekwerk: Bibliotheekwerk als de eeuwige uitleenfabriek. Het boek als doel maar niet als middel. En de Nationale bibliotheekpas en het world wide web als lapmiddelen. Evenals de vrijwilliger als vervanger van de gediplomeerde bibliotheekmedewerker en de Bibliotheek op School als algeheel vervanger van de bibliotheekvestiging.

Boxtel
In Boxtel gaat het er  godzijdank  anders aan toe. Daar kiest de gemeente voor één  bibliotheek gericht op jeugd en volwassen en stoppen ze met verdere uitbreiding van de Bibliotheek op School. In Boxtel is men van mening dat het juist goed is dat leerlingen buiten het schoolgebouw komen ook voor het lenen van een boek … en  ik hoop het aanleren van vaardigheden die men nodig heeft om te overleven in deze digitale tijd.

Creatief met..
Bibliotheken in dorpen blijven steken in boekwinkeltje spelen met soms een 2.0 sausje en in overleven.
Dat de bibliotheek in kleinere kernen vaak de spil kan zijn in de lokale samenleving lijkt in de politiek niet aan de orde te zijn. Dat je lokaal met bibliotheken meer zou kunnen doen dan alleen maar  het uitlenen van boeken lijkt niet tot vele wethouders door te dringen. En de bibliotheekorganisatie lijkt een radicale vernieuwen niet over te kunnen brengen.

De toekomst van de “dorps” bibliotheek ligt niet in de uitleenfabriek en dat heeft het nooit gedaan. Het uitlenen van boeken is altijd een middel geweest maar zeker niet het doel. Het gaat niet om het doorontwikkelen van servicepunten of de Bibliotheek op School dat ook een verkapte bezuinigingsmaatregel is. De toekomst van bibliotheken in dorpen ligt in het beschikbaar stellen van kennis en informatie en in leesbevordering.
In mijn vorige blog heb ik al aangegeven dat steeds meer gemeenten te maken hebben gekregen met decentralisatievraagstukken. Onderwerpen die voor grote en kleine plaatsen gelden. Een goede informatievoorziening is hiervoor nodig en de bibliotheek is daar uiterst geschikt voor. Er is binnen het sociale domein geen enkele andere betrouwbare speler te vinden die al zo midden in de samenleving staat als de bibliotheek, maak daar AUB!! gebruik van.

Dit moet echter niet het verhaal van de wethouders zijn maar iets dat vanuit de bibliotheekorganisatie moet komen. Als die organisatie alleen maar weet te vertellen over de uitleenfabriek en het retailverhaal dan begrijp ik de wethouders wel. Vertel liever wat een bibliotheek nog meer voor de lokale samenleving kan betekenen, kom met een goed plan. Laat de bal niet bij de wethouder maar maak zelf het doelpunt.
In het verhaal van Berlicum en Sint Michielsgestel lijkt alsof het overleven belangrijker is geworden dan echte vernieuwing. Alsof de visie van de bibliotheekorganisatie er niet toe doet en dat men gewillig blijft afwachten tot de wethouder spreekt… maar wie heeft er hier nu meer verstand van bibliotheekwerk?

Bron foto: http://www.durpsherd.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *