ook jij

Sharing is caring!

Het is zaterdagmiddag en er staan drie heren in een keuken. Onder het genot van heerlijk wijntje is er vitello tonato in voorbereiding. De ingrediënten voor het komende hoofdgerecht staan ook al klaar. De eendenborst is gekruid en wacht netjes op de hete pan. De kookclub is een feit. Gewoon begonnen met een idee tijdens een feestje en nu al een succesje.
Na de heerlijke vitello tonato glijden de eendenborsten de pan in. Een nieuw bijpassend wijntje danst wat rond in het glas. We proosten op de mooie avond en genieten ook nog van een heerlijk nagerecht.

Het oprichten van een community is zo eenvoudig. En wat is er niet leuker om kennis met elkaar uit te wisselen. Met de komst van allerlei tools op het internet is dit nog eenvoudiger. Zo is er een explosie aan leesclubjes, aan mensen die met elkaar praten en denken over bewust leven of met elkaar creatief ondernemen om het leven van andere mensen weer te veraangenamen.

Ook in bibliotheekland is de communityvorming aan de orde van de dag.  En gelukkig zijn veel bibliotheken dan ook op de goede weg. Zo volg ik met veel belangstelling de ontwikkelingen bij de bibliotheek van ‘s-Hertogenbosch waar ze met RUW een platform willen bieden voor vraagstukken uit de samenleving. En ook de kenniscloud – een online platform – van Bibliotheek Midden-Brabant is een ontwikkeling die ik op de voet blijf volgen. Want het is een vraagstuk waar alle bibliotheken mee te maken hebben en de vraag blijft wat werkt wel en wat niet?

Het faciliteren van community’s is een tak van sport die voor bibliotheekmedewerkers nog een nieuw ding is. Echter van oudsher stonden bibliotheken al midden in de samenleving. Op die manier hoeft er dus eigenlijk niets veranderen. Maar de samenleving vraagt van de bibliotheek niet meer een instituut te zijn maar een functie. En als functie kun je dan ook veel beter een rol pakken in het communitylandschap. Community’s zitten niet vast aan bibliotheekgebouw maar kunnen zowel digitaal als fysiek overal opduiken en bijeenkomsten organiseren. Als partner van een community kan de bibliotheek van alles en nog wat faciliteren. Daarnaast kan zij ook zorgen dat de kennis uit de community’s ook weer bij andere mensen terecht komt die daar dan weer van kunnen leren. De bibliotheek als connector in plaats van collector.

In Amsterdam-Noord zag ik community’s die de bibliotheek niet eens nodig hebben of nooit nodig hebben gehad als partner. Zij gebruiken de eigen contacten en het internet voor het delen van kennis en het trekken van de juiste mensen. Ik zie hier echter wel degelijk kansen voor de bibliotheek, zeker als het gaat om kennisdeling vanuit lokale community’s, het bundelen daarvan, het in de juiste context zetten en delen met mensen die geen lid zijn van dit soort gemeenschappen.
Ook het leggen van connecties tussen de verschillende community’s die een – lokale – samenleving rijk is kan een mooie en belangrijke taak zijn van de bibliotheek. Kortom er is nog genoeg werk aan de winkel!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *