De bibliotheekclub

Sharing is caring!

Een kookclub is natuurlijk eenvoudig op te richten. Het is gewoon de daad bij het woord voegen. Je zoekt gelijkgestemde en hop je hebt een community te pakken. Ik zelf was altijd al van clubjes vormen. Op de basisschool had ik samen met een vriendin een verkeersclub. Samen gaven we les aan de kinderen uit de buurt over deelnamen aan het verkeer. We deden dat zo goed dat ook Veilig Verkeer Nederland enthousiast werd en ons allerlei materiaal ging toezenden. Ook was ik een paar jaar geleden een van de oprichters van de Bossche Meetup waar expats van verschillende landen en inwoners van de stad elkaar konden ontmoeten.

Community’s zijn in feiten niets anders dan clubjes. Dus kom we beginnen clubjes!! Misschien lijkt het alsof ik een grapje maak maar niets is minder waar. In de sport is het heel normaal om een clubje te hebben. Een clubje gelijkgestemde die samen sporten of een ploeg gaan ondersteunen. En in feiten zijn de al oude leeskringen ook clubjes van mensen die samen een passie hebben en dat willen delen.

Bibliotheken zijn kennisclubs, boekenclubs, studieclubs en debatclubs. Maar het vreemde is dat bibliotheken eigenlijk niet veel met die clubs hebben gedaan. En nu hebben bibliotheken veel marketing nodig om mensen te laten weten wat ze allemaal kunnen. Gelukkig zie ik mooie dingen ontstaan waardoor er waardevolle community’s ontstaan waar je op lange termijn iets aan hebt als bibliotheek. De Stadskamer van Zwolle bijvoorbeeld start een een crowdfunding om geld te verzamelen voor hun nieuwe inrichting. Het mooie van crowdfunding is ook dat je meteen ambassadeurs kweekt die kunnen gaan uitstralen wat voor een leuke club de bibliotheek is.

Maar nu gaan mensen zich afvragen wat de bibliotheken met dit soort community’s moeten? Immers de kaartclub, de debatclub kunnen ook terecht in het plaatselijk buurthuis, wat is de meerwaarde voor de bibliotheek? Allereerst je haalt mensen binnen die kennis hebben die je weer kan verbinden aan mensen die deze kennis niet hebben, je kunt samen met deze mensen leuke activiteiten organiseren en deze mensen ook op weg helpen in hun informatiebehoefte. De bibliotheek is in deze niet de bovenliggende partij maar een partner in kennisdeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *