Hello everyone ... Have a nice day!

De stationsbibliotheek nader bekeken

HomeBlogDe stationsbibliotheek nader bekeken


Een jaar of wat geleden was ik in Haarlem en omdat ik nog wat tijd had, kon ik de, toen erg nieuwe, bibiotheek op het station bezoeken. Al snel zat ik op een comfortabele bank de graphic novel Dan maak  je maar zin van Barbara Stok te lezen. Helaas moest ik op den duur weer weg, zodat ik niet tot het laatst kon genieten van dit beeldverhaal met de ogenschijnlijk eenvoudige, maar sterke plaatjes en met de tragikomische, ironische teksten. Het zou een troost zijn geweest als ik in Haarlem woonde en dus elk moment terug kon komen naar dit leeszaaltje!

Op de website staat te lezen: “We streven niet naar een volledig maar juist naar een actueel aanbod in de Bibliotheek op het station. Alle titels worden binnen een jaar vervangen. (…) In de vier fictie-kasten vind je literatuur, thrillers, romans en graphic novels.”

De beeldroman van Barbara Stok zal er dus nu niet meer liggen. Dat is jammer, zeker omdat het boek niet in de bibliotheek van mijn eigen stad te vinden is. Toch kan ik het me wel voorstellen dat de stationsbibliotheek op deze manier wil selecteren. De bieb is maar klein: misschien wel de kleinste die ik ooit heb gezien. Het glazen huisje op het midden-perron heeft wel wat weg van een AH-to-Go met bibliotheek-interieur. Het zal ook erg moeilijk zijn om op die plek meer ruimte te creëren. Verder ben ik ook wel blij dat de bibliotheek op het perron staat: dan kun je zo nu en dan over je boek heenkijken om te zien of je trein er al aankomt, en dat je dus geen treinen mist als vervelend neveneffect van al dat moois dat zomaar ineens tot je beschikking is gekomen.

Ook tof trouwens dat men zo expliciet vermeldt dat de bibliotheek graphic novels in huis heeft: die mogen best nog wat meer gepromoot worden in Nederland, vind ik!

De stationsbibliotheek zal er zeker twee jaar blijven staan, als een proef. Ik ben benieuwd wat de ondervindingen tot nog toe zijn. Ik hoop dat het gunstig is. Dan komt er misschien ook wel één in Utrecht. Alhoewel: het station van Utrecht is wel een stuk groter dan die van Haarlem. Stel dat het succesvol zal zijn: zou het niet vreselijk druk worden in een Utrechtse stationsbibliotheek waardoor er op sommige uren geen lol meer aan is? Je kunt dan nauwelijks bij de boeken, je amper bewegen door de ruimte en een rustige zitplek is er ook niet meer bij. De stationsbibliotheek wordt dan toch echt meer een leenbieb dan een zitbieb. Lekker zitten lezen tijdens het wachten, zoals ik in Haarlem deed, kan niet. Desalniettemin hoop ik dat ze het zullen proberen, want nog altijd lijkt het station mij een ideale plek voor een bieb. Om boeken te lenen voor in de trein, zoals de initiatiefnemers zeggen, en omdat menig mens er regelmatig langskomt, vaak onderweg naar iets, dus regelmatig wel tijd vindt om een boek te lenen dat hij (en passant) wel kan gebruiken.

Meer moeite heb ik met het idee van een bibliotheek in de supermarkt, zoals Joost voorstelde in zijn blog Het gaat er niet om waar bibliotheken staan (http://www.bibliofuture.nl/?p=813). Waarom eigenlijk? Het is zo dat ik vaak toch met wat jachtige gevoelens naar de supermarkt ga, zo van: ik wil snel weer weg. Bovendien kun je in een supermarkt alleen lezen vóórdat je boodschappen doet. Je kunt toch niet rustig gaan zitten als je een pak melk en een doos roomijs in je tas hebt? Maar bovenal vind ik de klinische entourage van een supermarkt niet passen bij een bibliotheek. Bibliotheek in de supermarkt: brrr, het past niet. Of stel ik me nou aan en zal ik, zodra ik Dan maak je maar zin in de biebhoek van een supermarkt zie liggen, er hoe dan ook op afsnellen. Entourage of niet, doos roomijs of niet?!

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

4 thoughts on “De stationsbibliotheek nader bekeken

 1. Dag Iris,
  Dank voor je leuke blog! De Stationsbibliotheek is zeer succesvol geweest het afgelopen jaar, en nog steeds! Het aantal uitleningen overtreft onze verwachtingen en het klanttevredenheidsonderzoek bevestigt het enthousiasme van onze klanten en de keuze voor de locatie en het concept. Begin 2013 zal een artikel in Bibliotheekblad verschijnen over de resultaten uit het onderzoek.

  Groeten,
  Judith Tegels
  Projectleider de Bibliotheek op het station

 2. Oké, ik ben benieuwd naar de resultaten! Hoe denken jullie eigenlijk over de mogelijkheden omtrent uitbreiding naar meerdere stations -en vooral naar de nog wat grotere stations?

  • Dat is waar we heel erg naar uitkijken, een keten van Stationsbibliotheken. We zijn er ook al druk mee bezig. NS wil graag meer Stationsbibliotheken en er zijn diverse bibliotheken aan het onderzoeken wat voor hen de mogelijkheden zijn. Zodra er meer bekend is laten we dat uiteraard direct weten!

 3. Dank je wel, Judith. Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen! Inmiddels las ik op Twitter ook al de vraag of er een stationsbibliotheek in Den Bosch komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>