Hello everyone ... Have a nice day!

Koffie tussen de boeken – Huiskamer van de Stad. deel 2

HomeBibliotheekKoffie tussen de boeken – Huiskamer van de Stad. deel 2

Koffie tussen de boeken

De bibliotheek van de toekomst moet de huiskamer van de stad zijn, vertelde ik in mijn vorige blog en dat kreeg redelijk wat bijval uit veel hoeken. Het is losjes gebaseerd op het ‘Derde Plek’ concept.

Vroeger stonden we met z’n allen rond de dorpspomp. Later bij de barbier, in de warmte van het vuur rond de smidse, in de koffiehuizen, op een dorpsfeest, in de kerk… Nu verzamelen we ons in wijkcentra, buurthuizen, Grand Café’s en Seats2Meet. De namen zijn veranderd, maar de functie van deze plekken is hetzelfde gebleven. Praten, ontmoeten, luisteren, ontspannen, netwerken, handelen…

Dit soort plekken, en de Bibliotheek zou daar altijd één van moeten zijn, zijn essentieel voor de vitaliteit van de gemeenschap en voor het ‘openbare’ leven. Bibliotheken, buurthuizen, gemeentehuizen, koffiehuizen, parken en de dorpspomp op het plein zijn (in tegenstelling tot de ‘eerste plek’ thuis en de ‘tweede plek’ het werk) van essentieel belang voor lokale democratie, vrijwilligerswerk en een levendige, betrokken samenleving. Door te onderzoeken hoe de bibliotheek van de toekomst deze rol op zich kan nemen, is de toekomst niet alleen gegarandeerd, maar zal de toegevoegde waarde van de Bibliotheek alleen maar toenemen.

Ruimtes om gewoon in te ‘zijn’.

Waar de Bibliotheek zich op moet richten is dat ze niet meer kijkt naar uitleencijfers, retailconcepten of ledenaanwas, maar dat ze kijkt hoe graag mensen naar haar toe komen.

Een plek op neutrale grond waar mensen zich kunnen verzamelen en met elkaar de interactie aan kunnen gaan. Een derde plek heeft als voordeel dat mensen (in tegenstelling tot thuis of op het werk) even het alledaagse van zich af kunnen zetten en simpelweg komen om te luisteren naar het geroezemoes om hun heen, een krantje lezen, muziek luisteren, een kop koffie drinken.

De Bibliotheek zou de spil moeten worden in de actieve gemeenschap. De waakvlam van de gemeenschap. Ze zou onderdak moeten geven aan informele, vrijwillige, regelmatige en goedgeluimde bijeenkomsten. Eigenlijk zou iedere Bibliotheek een ‘community-builder’ in huis moeten hebben.

Maar ik hoor u denken: “We moeten bezuinigen…” Dat kan allemaal niet zonder geld. We worden gekort door de gemeente.

Dat kan zo zijn. Ik voel met u mee dat u lastige gesprekken moet voeren met uw gemeente om ervoor te zorgen dat er niet teveel op u bezuinigd wordt, maar… bent u het gesprek met uw gemeente al eens aangegaan over wat het de gemeenschap zou gaan kosten als er geen bibliotheek meer zou zijn. Hoe schraal, hoe arm een samenleving is zonder plek om samen te komen, hoe verarmd van geest de wereld zou zijn als kinderen geen boeken meer kunnen lenen, volwassenen geen plek meer hebben om met elkaar te praten? Een mooi citaat van Ray Oldenburg over het niet hebben van een Publieke Ruimte: “In the absence of informal public life, living becomes more expensive. Where the means and facilities for relaxation and leisure are not publicly shared, they become the objects of private ownership and consumption.

Ja maar… hoe? Ja en… zo!

De Bibliotheek wordt uitgeknepen door het lokale bestuur, die de handen uit het haar hebben gehaald en maar weer met een kaasschaaf (en een rasp ditmaal) aan de slag zijn gegaan om alle organisaties, verenigingen en instanties die de samenleving ‘geld kosten’ te korten op de ontvangen inkomsten uit subsidies… Het zei zo.  Wat de gemeente niet moet vergeten is dat zij niet de enigen zijn met geld… Als de Bibliotheek van de toekomst een plek moet worden waar verschillende groepen mensen samenkomen en samenwerken, dan zal de Bibliotheek dat in de toekomst ook zelf moeten doen. Samenwerken. En met wie? Met partners die dezelfde toekomst voorstaan als de Bibliotheek van de toekomst natuurlijk.

Ga samenwerken met Seats2Meet, ga samenwerken met de CoffeeCompany, Starbucks of de Hema. Ga samenwerken met Makelaars, met flexruimte-aanbieders. Ga samenwerken met de lokale ZZP’ers, met cateraars, cultuurhuizen. Ga samenwerken met de boekhandel op de hoek, die ook worstelt met de moderne tijd.

Komen jullie van je eiland af? Kom uit uw grot! Gooi de deuren en de ramen open, leg de rode loper uit, nodig mensen uit, ga zelf koffie drinken en vooral ga praten… Praten! Niet over de verschillen tussen u en anderen, over waarom het allemaal niet zou lukken om samen te werken met een boekhandel of een museum, maar ga praten over wat u samen bindt, wat u samen kunt doen om het leven zo prettig mogelijk te maken. Ga praten over ‘Common Ground’. Ga samen brainstormen over nieuwe verdienmodellen (want ja, u mag geld verdienen. Het is geen hoofdzonde). Nodig uw huidige en toekomstige bezoekers uit en vergeet daarbij de kinderen niet. Nodig de lokale politici uit en trek u niks aan van de zeurpieten…

Als u straks de drijvende kracht bent achter een gelukkige gemeenschap, dan praten we niet meer over geld.

***

 

 

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>