Hello everyone ... Have a nice day!

Adjiedj Bakas en de toekomst van de bibliotheek

HomeActueelAdjiedj Bakas en de toekomst van de bibliotheek

Zondag 3 maart was trendwatcher Adjiedj Bakas te gast in de Bibliotheek Tilburg Centrum, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Voor iedereen die deze inspirerende lezing over trends van de toekomst heeft gemist, hieronder een samenvatting van de meest opvallende trends.

Afgeladen vol zit de theaterzaal in Bibliotheek Tilburg Centrum 3 maart bij de lezing van de Trendwatcher des vaderlands: Adjiedj Bakas. Hoewel Bakas geen glazen bol heeft, komen toch 80% van zijn voorspellingen uit. Heeft de bibliotheek nog toekomst, was de vraag die we hem stelden. En zo ja, hoe ziet die toekomst eruit? Bakas straalt positieve energie uit en de filmpjes die hij vertoont, ondersteund door opzwepende beats, getuigen van hetzelfde optimisme. Natuurlijk, zegt, Bakas heeft de bibliotheek toekomst.

Bakas schetst een toekomst waarin het huidige kapitalisme plaatsmaakt voor bio-kapitalisme (planten zijn de basis voor alles!) en de euro zal verdwijnen. De opwarming van de aarde is ‘totale flauwekul’, bedacht door frauduleuze wetenschappers. Het werken zal een hele nieuwe vorm krijgen en we gaan weer terug naar traditionele jongens- en meisjesscholen. Binnen deze brede context schetst Bakas de contouren van de nieuwe bibliotheek.

Het papieren boek is nog lang niet verdwenen. Volledig digitaal zullen we nooit gaan. Zelfs Google vertrouwt digitale opslag niet volledig en heeft back-ups op papier! Er zijn grenzen aan de mogelijkheden van computer en internet. We gaan sinds de crisis weer retro. We hoeven niet meer het nieuwste model smartphone, we willen duurzaamheid. Jonge mensen doen tegenwoordig aan telefoonstacking: wie tijdens een uitje als eerste zijn telefoon pakt, moet betalen!

 Bibliotheek als marktplaats van kennis

Kennis staat centraal in de maatschappij van morgen, kennis om nieuwe technieken toe te passen. Want die nieuwe technieken, daar staat of valt alles mee. Bakas laat een filmpje zien waarin te zien is hoe uit een 3D-printer een bruikbare sleutel rolt. In de toekomst kunnen we ook organen printen, aldus Bakas, en is de dood verleden tijd.

Het behouden van kennis en het overdragen daarvan op volgende generaties is een belangrijke taak van bibliotheken. Haal vergeten kennis naar boven en bied informatie overzichtelijk aan! Er is een veelheid aan data op het internet, waarin nauwelijks orde te scheppen is. In de ontsluiting van die data ligt een belangrijke taak voor de bibliotheek. De bibliotheek moet ook meer naar buiten treden, overal aanwezig zijn. In andere omgevingen en ook op social media, want zo vinden mensen elkaar. Persoonlijke service blijft belangrijk.

We keren terug naar een herwaardering van het ouderwetse ambacht. In deze maatschappij zijn mensen lui en laks, aldus Bakas. We moeten weer hard gaan werken en ouderwetse ambachten, zoals dat van de loodgieter, herwaarderen. De bibliotheek kan hierbij een cruciale rol spelen.

Een andere belangrijke taak van de bibliotheek is het leggen van verbinding. Zorg voor ontmoeting tussen wetenschappers, kunstenaars en andere vakmensen. Maak van de bibliotheek een broedplaats van creativiteit. Co-creatie is het sleutelwoord, verschillende branches kunnen samen nieuwe producten ontwikkelen.

Tenslotte heeft Bakas nog een tip: vraag nooit aan je klanten om advies. In een hilarisch filmpje uit 1999 krijgen mensen op straat de vraag of ze een mobiele telefoon hebben. Niemand antwoord met ja. De antwoorden variëren van: ‘Stel je voor, dan zit je op de fiets en dan gaat opeens die telefoon!’ tot ‘Als iemand mij wil bereiken, stuurt ie maar een brief’. Bewijs dat als je het de mensen zelf vraagt, vernieuwing uitblijft.

Bron: https://www.facebook.com/notes/bibliotheek-midden-brabant/adjiedj-bakas-en-de-toekomst-van-de-bibliotheek/445375388865130

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>