Hello everyone ... Have a nice day!

VRT: De bibliotheek van de toekomst moet zich blijven focussen op boeken

HomeActueelVRT: De bibliotheek van de toekomst moet zich blijven focussen op boeken
Post Image

Dat blijkt uit “Bomb the Bib”, een onderzoekstraject van REC en iMinds waaraan bijna 500 jongeren deelnamen.

De Gentse stadsbibliotheek verlaat in 2015 het Woodrow Wilsonplein en steekt het water over naar de site van De Krook. De toekomstige bibliotheek wordt een “belevenisbibliotheek waar de bezoeker centraal staat”. Nieuw is dat er naast de kinderafdeling een aparte jongerenbibliotheek komt.

Een opvallende vaststelling uit een behoeftenonderzoek bij jongeren is dat zij in de eerste plaats willen dat de bibliotheek zich blijft focussen op boeken. “Andere media zijn ook gewenst, maar boeken moeten centraal blijven”, verduidelijkt de Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A). “Daarnaast vinden ze persoonlijk advies, een gezellige ontmoetingsruimte en mogelijkheden om te experimenteren met nieuwe media belangrijk.”

In de top 10 van ideeën voor de bib van de toekomst staat gratis wifi op nummer één, gevolgd door langere openingsuren en ruimtes om te studeren of groepswerk te maken. Verder willen jongeren dat bibmedewerkers paraat staan en dat er zones zijn waar je mag praten, naast stille ruimtes. Een aparte jongerenafdeling, café of koffiehoek, ontlenen van de laatste nieuwe cd’s en dvd’s en een plek om te “chillen”, sluiten de top tien af.

De resultaten van de rondvraag, die door 498 jongeren werd ingevuld, gevolgd door een reeks van actieve brainstormsessies, werden gisteravond voorgesteld in de bibliotheek aan het Zuid.

Bron: VRT

Written by

Joost Heessels, 36 jaar, Informatiemedewerker bij de Tweede Verdieping in Nieuwegein. Tevens Webmaster van de KNVI (KNVI.net). (Positief) Kritisch openbare bibliotheek volger. Schrijft over plaatselijke cultuur, innovatieve uitingen, openbare bibliotheken, informatie en het dagelijks leven. Werkt mee aan artikelen, deinst niet terug om open en bloot een mening te geven wanneer men dit van hem zal vragen. Joost heeft een brede interesse in lokale politiek, cultuur, informatie, digitale/ fysieke bibliotheken, muziek, sport, eten en drinken, design en kunst.

One thought on “VRT: De bibliotheek van de toekomst moet zich blijven focussen op boeken

  1. Pingback: VRT: De bibliotheek van de toekomst moet zich ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>