Hello everyone ... Have a nice day!

Even terug kijken op 2013

HomeActueelEven terug kijken op 2013
Post Image

Ach ja ook 2013 is voorbij en Bibliofuture is er nog of moet ik schrijven weer?  We komen er nog over te spreken. 

Januari

In januari had ik er zin in. In “Blijf niet achter de boekenkast zitten” open ik de aanval op bibliotheekmensen die aan het overleven blijven in plaats van met de toekomst bezig te zijn.
In mijn vorige functie (als inval medewerker)  zag ik te veel mensen met toekomst angst, en die zie ik helaas nu nog steeds. En gezien het commentaar op dit blog zijn er ook bestuurders die geen idee hebben waar de bibliotheek nog over moet gaan.

In het blog “Focus” vroeg ik mij af of bibliotheken nog voldeden aan de opdracht die de maatschappij hen stelt.

Chris Bellekom  schreef een geweldig vervolg op zijn gastblog uit 2012 (De Bibliotheek van de toekomst moet de huiskamer van de stad zijn). In “Koffie tussen de boeken” bleek Chris  nog meer een  pleit bezorger te zijn van de bibliotheek als huiskamer van de stad.
Ondertussen vroeg  ik mij af waarom er geen bibliothecaris aanschoof bij de boekenrubriek van het programma: “De wereld draait door”.

Februari

In februari ben ik arrogant en zeg hardop dat ik de bieb ben, of om het nog beter te stellen dat iedereen de bibliotheek kan zijn.  Vele mensen hebben boekenkasten vol boeken en als je die collecties digitaal aan elkaar zou koppelen  dan heb je al die dure gebouwen met boekenkasten niet meer nodig.

Ik bezoek in deze maand voor de eerste keer Leeszaal West in Rotterdam.  Over de woonkamer van de stad gesproken. Bibliotheken bezuinigen op wijkcentra terwijl dit initiatief laat zien dat wijkcentra juist nodig zijn. Zie hier waarom je moet investeren in de wijken en niet in torens van Babel in de binnenstad.

In februari ziet Bieb to Bieb het daglicht. Het innovatieplatform van de Nederlandse openbare bibliotheken. Ik omhels het dan nog.  Inmiddels kijk ik er nog maar weinig op want er is al zoveel te lezen en echte innovatie laat zich niet vangen op een platform.
In februari schiet ik maar weer eens met hagel tegen het pamperen van het uitleenmodel.  Ageren tegen het retailconcept komt bijna elke maand wel terug.
In februari komt ook het nieuws over Waterland naar buiten. Daar gaat KARMAC de bieb uitbaten.

Maart

In maart verscheen er een brief in het NRC Handelsblad van Hans Geleijnse en Michel Wesseling met een hartenkreet over het sluiten van bibliotheekvestigingen in dorpen en wijken. Een oproep die vandaag de dag nog staat als een huis.

Een PVDA wethouder uit Deurne liet zien hoe slecht wethouders op de hoogte zijn van wat er speelt in bibliotheekland.

Nog even ageer ik tegen de verkiezingen van de Beste Bibliotheek van Nederland.  Ik kan dan niet weten dat ik een paar maanden later in een van de winnende bibliotheken zou werken. Ik besluit dan nog om via mijn blog geen reclame voor het evenement te maken.

In maart een gastblog van Ronald van den Hoff.  Hij is schrijver van het boek “Society 3.0” en oprichter van o.a. Seats2meet Utrecht.  Hij schreef een scherp blog over zijn bibliotheek van de toekomst.

April

Een Duitse kennis schreef voor mij een blog over de nieuwe Stadsbibliotheek van Kreuztal.

In april was ik aanwezig bij de strategische conferentie over de zogenaamde Makers Library. Daar ging het voor een deel ook over maar voor een ander deel ging het over gebouwen vol functies zonder daar echt een bibliotheek in te herkennen.   Het Fablab bleek toen en nu nog steeds het toverwoord en de redding van de hedendaagse bibliotheek.
Het fenomeen Fablab juich ik toe. Alleen denk ik dat een Fablab geen onderdeel moet zijn van het bibliotheekgebouw nu en in de toekomst. Daarmee sluit ik partnerschap tussen de twee fenomenen niet uit.  

Naast het zorgen maken over de openbare bibliotheek zijn er ook andere bibliotheken die de aandacht verdiende. Gastblogs van Erik van Balkum en zangeres Nicky Bouwens namen ons mee naar de Muziek Bibliotheek van de omroep en hoe onze regering omsprong met de collectie er van.
Helaas is het doek echt gevallen en moeten we maar zien of de Nationale Bibliotheek van Bladmuziek er echt gaat komen.

Mei/ juni/ juli/ augustus

Als gevolg van werkloosheid en andere factoren besloot ik in mei op te houden met dit blog. Gelukkig kwam ik in juli weer te werk binnen een bibliotheekorganisatie. En was en is er ruimte en steun, om het bloggen over de openbare bibliotheek met af en toe uitstapjes, weer op te pakken.

September

Back in Business.  In navolging van een artikel uit 2012 vroeg ik mij weer eens af hoe serieus bibliotheken nu echt met het internet bezig zijn.  We zitten nog midden in de folder fase, en pleuren zoveel mogelijk informatie op een website in de hoop dat iemand het leest.

Ook liet ik de Nederlandse Bibliotheek kennis maken met twee buitenlandse vernieuwers:  Ismail Serageldin en Ken Roberts.

Erik Boekesteijn van thisweekinlibraries.com  daagde mij uit om een blog te schrijven over mijn bibliotheek(gebouw) van de toekomst. Dit omdat ik niet geloof in te grote kennispaleizen die nationaal en internationaal uit de grond worden gestampt. Helaas kwam het blog voor Erik niet uit de verf.

In “Achtertuin” maakte ik mij druk over al die gekken die naar het buitenland moesten reizen om er achter te komen waar hun eigen bibliotheek zou moeten staan. Ik riep in het blog dat men eerst eens moest gaan praten met bibliotheekvernieuwers uit de eigen omgeving.

Oktober

En zie in oktober jubel ik mee over de winst van de beste bibliotheek van Nederland. Ik werk dan al sinds juli bij Bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein.  Veel mensen zijn tot op de dag van vandaag verbaast dat men mij zoveel ruimte geeft mijn eigen mening te ventileren.  Dat een Niet-retailbibliotheek deze verkiezing won was ook meteen een verademing… het kan dus wel.

Op Twitter daagde Jeroen de Boer mij uit voor een tweetgesprek over innovatie.

In oktober verscheen het artikel “ Bibliotheek focust te veel op steen” in het Brabants dagblad. Ik pak hier in de gang van zaken rond de nieuw gewenste bibliotheek (gebouw) van ’s-Hertogenbosch aan.  Want ook in mijn woonplaats is de bibliotheek alleen nog maar bezig met overleven door middel van steen. De wijken die heeft men allang verlaten en dus verwaarloost. Het doekje voor het bloeden heet bibliotheek op school maar ondertussen gaat het allemaal om prestige.

Ik maak mij in oktober ook zorgen over het ver-elitaire van de bibliotheek. Het gaat in de boekenbibliotheek alleen nog maar  over NRC boekenlijstjes en de DWDD boekenrubriek. Maar wat lezen Twan en Hansje? En waar blijft het echte inspireren?

November

In november liet ik mij eerst weer eens van mijn uiterst kritische kant zien. Verschillende collega’s uit het land vonden dit jammer waarna ik maar weer blogde over mooi weer.

In “Barbarus hic ego sum, quia non intellegor ullii” riep ik op om de openbare bibliotheek het antwoord op Google te laten zijn en weer een krachtig middelpunt van de maatschappij. Die rol hebben wij immers vergeven aan Google en aan rijke projectboeren.

Ook probeer ik aan te geven dat niet het boek maar de inhoud belangrijk is. Retailbibliotheken draaien om het boek en niet om de inhoud. Verkopen op die manier hoort niet in de bibliotheek thuis. Ook Krist Biebauw directeur van de Gentse Bibliotheek verteld in een interview dat retailen niet de juiste weg is.

In het eerste deel van een serie over de toekomst (in 2014 meer delen) geef ik aan hoe we van verleden naar de toekomst kunnen gaan. In plaats van alleen maar te roepen wat fout is kom ik met voorbeelden waar je ook mee aan de slag kunt gaan.

Uit een onderzoek van het SIOB komt dat de bieb veel minder moet gaan om de uitleenfunctie. Alleen had je daar geen onderzoek voor nodig gehad.

December

De grand finale. Het Brabants Dagblad nodigde mij uit aanwezig te zijn bij een discussie over de Bossche bibliotheek. Veel kan ik niet inbrengen maar ik mag wel de discussie afsluiten.  Verder is het een heerlijke avond met een bibliotheekdirecteur met internetangst, een prof met stemmingswisselingen en een geitenwollen sok uit Oss.

We eindigen 2013 met een hernieuwde bibliotheekstilte. Nog steeds zitten mensen te bibberen tussen de boekenkast.  En ook aan het eind van het jaar mogen sommige medewerkers hun mening niet in het openbaar ventileren. Grrr

Ik probeer inmiddels ook bruggen te bouwen en mij in te leven voor als de groteske gebouwen wel worden neergezet. Maar dan moeten we de bibliotheekorganisatie los koppelen van het gebouw. Het gebouw is de verantwoordelijkheid van de gemeente, bibliotheekmedewerkers de partners om het gebouw een bibliotheek te maken.

Een mooi voorbeeld van mensen verbinden met verhalen komt uit de VS en Duitsland. En als laatste liet ik mensen de visie van Eli Neiburger horen.

2014

Ik kijk oprecht uit naar een nieuw Bibliofuture blog jaar. Er staan weer enkele mooie gastblogs op de agenda. Daarnaast blijf ik natuurlijk openbare bibliotheekland op de voet volgen. Alvast een mooi Bibliotheek jaar!

Written by

Joost Heessels, 36 jaar, Informatiemedewerker bij de Tweede Verdieping in Nieuwegein. Tevens Webmaster van de KNVI (KNVI.net). (Positief) Kritisch openbare bibliotheek volger. Schrijft over plaatselijke cultuur, innovatieve uitingen, openbare bibliotheken, informatie en het dagelijks leven. Werkt mee aan artikelen, deinst niet terug om open en bloot een mening te geven wanneer men dit van hem zal vragen. Joost heeft een brede interesse in lokale politiek, cultuur, informatie, digitale/ fysieke bibliotheken, muziek, sport, eten en drinken, design en kunst.

2 thoughts on “Even terug kijken op 2013

  1. Pingback: Even terug kijken op 2013 | trends in bibliothe...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>